Leuk, na een huisvisite ontving ik van een eigenaar deze foto. Haar beide honden blaffen wanneer de deurbel gaat. De eigenaresse had gevraagd of ik op huisvisite wilde komen om te kijken hoe het blaffen te kunnen verhelpen.

Dit is altijd een moeilijke vraag want eerst moeten we weten welke motivatie er is voor de honden om te blaffen op de deurbel. Deze motivatie kan uiteenlopend zijn zoals blij en enthousiast dat er visite komt omdat jouw hond een mensen vriend is, maar tegenovergesteld komt ook voor of misschien ras genetisch is het waken zo sterk aanwezig waardoor jouw hond blaft op de bel.

Een enkele blaf hoeft ook niet vervelend te zijn, maar blijft jouw hond blaffen, onrustig wanneer er visite komt dan kan het wenselijk zijn met name voor de hond dat we weten waar het gedrag vandaan komt en hoe we de hond kunnen helpen om het gedrag niet te hoeven inzetten.

In dit geval was het ingewikkeld 1 hond is een echte mensen vriend en is enorm blij dat er visite komt. Zit er graag bij en begroet de visite dol enthousiast. De andere hond vind vreemde, nieuwe mensen erg spannend en durft er niet bij te komen.

De therapie bestaat nu eerst uit management, waardoor je je veilig kan voelen en dan uiteindelijk de juiste keuze kan maken wanneer visite binnenkomt. De therapie blijft altijd maatwerk en is ook afhankelijk van de situatie, mogelijkheden van de eigenaren, leef omgeving, enz.

In dit geval is er een flexibel rol traphekje gekomen, een plant, een nieuwe mand plaats en een nieuwe deurbel voor de bel associatie.

A life together full of happiness

@Dog Coaching Gelderland