Deze mooie witte herder pup is Skip. Skip is door de fokker getiterd dat houdt in dat de fokker op de leeftijd van 8 weken een bloedtest heeft laten doen bij Skip om te kijken hoeveel antilichamen Skip aangemaakt heeft tegen Distemper(hondenziekte), Hepatitis en Parvo.
Van de moederhond heeft Skip maternale antilichamen gekregen door het drinken van de biest (eerste moeder melk). Met de titer test kijkt de dierenarts hoeveel maternale antilichamen er nog aanwezig zijn bij Skip en wanneer dit voldoende antilichamen zijn volgens de titer test wordt de vaccinatie bij Skip uitgesteld.
Deze bewuste keuze kan een eigenaar maken om het lichaam van de jonge pup niet onnodig te belasten met lichaamsvreemde stoffen die kunnen zorgen voor allerlei andere problemen. Wanneer een hond geënt wordt terwijl er nog voldoende afweerstoffen in het lichaam aanwezig zijn dan gebeurt er niets met de antistoffen, de enting slaat niet aan. Wel zet de enting het immuunsysteem aan het werk waardoor het immuunsysteem op dat moment minder alert is op andere ziekteverwekkers e.d. en de hond meer risico loopt op een rond waaiend virusje op te pikken bijvoorbeeld of jeuk klachten, een allergie ontwikkelen, enz.
Een extra risico dus terwijl het positieve effect van de vaccinatie er totaal niet is. De pup is namelijk nog beschermd door de maternale antilichamen van moeders. Telkens bij onnodig enten krijgt het immuunsysteem een tik en is de pup vatbaarder voor andere klachten.
Nu komt de vraag zijn entingen dan echt zo gevaarlijk, entingen kunnen als bijwerking hebben kleine ongemakken als spierpijn tot serieuze problemen als het triggeren van epileptische aanvallen. Zie ook www.hondenvaccinatieinfo.nl . Om de risico’s zo klein mogelijk te houden is het aan te raden om te titeren, meten is immers weten!
Terug naar de knappe Skip, bij 8 weken waren er nog genoeg antilichamen aanwezig en volgde het advies om Skip op 10 weken opnieuw te titeren. Vorige week is Skip getiterd en zijn antilichamen waren terug gelopen. Skip ontving zijn eerste enting waarbij bewust gekozen is te enten tegen Distemper, Hepatitis en Parvo. De weil is nog even geparkeerd omdat Skip op deze leeftijd nog niet in aanraking komt met vies water en ratten.

Over twee weken wordt Skip opnieuw getiterd om er zeker van te zijn dat hij voldoende antilichamen heeft aangemaakt op de gegeven enting en kan er overlegd worden of de Weil in de toekomst gegeven gaat worden als homeopathische profylaxe zie ook de website:www.hondenvaccinatieinfo.nl/homeopathische-profylaxe

 

A life together full of happiness

 

@Dog Happiness
@De dierenspeciaalzaak Oosterbeek
@Judith Otten, homeopathisch werkende dierenarts